6 .10. 2020

Windows tipy: Máte aktuální verzi Windows?

Bezpečnost je snad nejčastější slovo, které můžeme slyšet v poslední době. Neustále se objevují nové případy, kdy je nějaká instituce nebo firma napadena a následně přestává fungovat, jelikož nejedou servery. Už méně se hovoří o skutečnosti, že k napadení serveru došlo přes osobní počítač nebo notebook, kterému chyběla poslední verze operačního sytému nebo aktualizace.

Ve firemním prostředí je většinou instalace aktualizací řízena centrálně, ale i přesto se může stát, že váš počítač nebude mít poslední verzi. Proto je dobré vědět kam, se v počítači podívat a co zkontrolovat.

S příchodem operačního systému Windows 10 došlo ke změně sytému vydávání nových verzí operačního systému. Všechny nové operační systémy mají název Windows 10 a jejich verze se rozlišuje pomocí „Buildu”, které tvoří číslo roku a měsíce vydání (skutečné uvolnění bohužel je většinou pozdější).

Operační systém Windows 10 Build 2004 a Windows 10 Build 1909 nejsou tedy stejnými systémy a nemusí mít k dispozici stejné aktualizační balíčky a funkcionality.

Jak tedy zjistit jaký Build má náš Windows 10? Klikneme na klávesu „Windows” a spustíme program „winver“.

Otevře se nám okno s informací, jaký Build má náš Windows 10.

Nejde o maličkost. Přestože všechny buildy nesou označení Windows 10, jejich podpora a tím i dostupnost bezpečnostních aktualizací je různá. Například stále velmi rozšířený build 1903 má plánovaný konec poskytování služeb již v prosinci 2020! Doba po kterou jsou jednotlivé buildy podporovány se liší, nejen podle buildu, ale i podle edice Windows. Obecně se dá říci, že ve firemním prostředí (například edice Enterprise) je podpora delší. Verze určené pro domáci počítače nebo malé firmy pak musí být aktualizovány častěji. Bohužel, často se tak neděje.

Pro podrobnosti o podpoře jednotlivých edicí a buildů Windows se podívejde sem.

Jak aktualizovat na nejnovější build?

Obvykle stačí spustit Windows update a nechat vyhledat aktualizace. Je-li k dispozici novější build, bude vám nabídnut.

Pokud chcete aktualizaci vynutit, pak je možné stánout přímo od Microsoftu nástroj pro aktualizaci. Po jeho spuštění zvolte možnost Aktualizovat tento počítač a nechte ho pracovat :-) Většinou jde o bezproblémový, byť delší proces.

Práce s Win 10 není nic složitého, ale pokud si přesto nebudete vědět rady, neváhejte nás kontaktovat.

4