18 .9. 2020

Windows tipy: klávesové zkratky

Při práci s Windows 10 je dobré si ulehčit si opakující úkony pomocí klávesových zkratek. Místo zdlouhavého klikání je lepší se naučit některé kombinace klávesových zkratek a používat je téměř mechanicky. Je nemožné se naučit všechny klávesové zkratky, ale aspoň několik, které se často používají si nyní ukážeme.

Minimalizace oken
Občas je potřeba velmi rychle „shodit“ všechny aplikace na lištu. Jednotlivé minimalizování aplikací na lištu je pracné a časově náročné. Použitím klávesové zkratky Win + D se všechna otevřená okna zminimalizují na lištu.

Zamknutí účtu
Jedním z častých nešvarů uživatelů, je opuštění nezamknutého počítače. Pokud se naučíte klávesovou zkratku Win + L, zamkne se účet a zobrazí zamykací obrazovka a můžete se bez obav vzdálit od svého počítače.

Přepínání rozložení klávesnice
Pokud používáte více rozložení klávesnice (například ještě anglické), můžete se mezi nimi přepínat pomoci kombinace kláves Alt + Shift (alternativou je Win + mezerník).

Více monitorů
Pracujeme-li s více monitory nebo máme-li připojený dataprojektor, máme několik možností zobrazování : jenom obrazovka počítače, duplikovat, rozšířit a jenom druhá obrazovka. Nabídku vyvoláme kombinací kláves Win + P.

Další zajímavé odkazy naleznete na například na stránce https://support.microsoft.com/cs-cz/help/12445/windows-keyboard-shortcuts

Práce s Win 10 není nic složitého, ale pokud si přesto nebudete vědět rady, neváhejte nás kontaktovat.

4