3 .9. 2020

Windows tipy: jak na „Zipování

Operační systém Windows 10 je tu s námi již nějaký ten „pátek“, přesto mnoho lidí netuší, jak plně využívat jeho potenciál. Častý dotaz, který řešíme, je jakým programem „zazipovat“ soubory ve Windows 10. Přitom již od Windows 7 existuje přímo v systému funkcionalita, která zajistí uložení vybraných souborů do ZIP archivu a jejich opětovné rozbalení. V následujících několika krocích si ukážeme jak vytvořit ZIP soubor ve Windows 10.

Klikneme na „Tento počítač“ a otevřeme složku, kde se nachází soubory, které chceme vložit do ZIP archivu.

Označíme soubory, které chceme vložit do ZIP archivu a pravým tlačítkem otevřeme nabídku možností, kde vybereme „Odeslat \ Komprimovat složka (metoda ZIP)“.

Vybrané soubory jsou vloženy do nového souboru s připonou ZIP. Upravíme název nově vytvořeného souboru a uložíme.

Nyní máme vytvořen ZIP archiv z námi vybraných souborů. Pokud klikneme na ZIP archiv dvakrát levým tlačítkem myši, dojde k otevření archivu. Zde je možné provádět dodatečné úpravy jako odebírání a přidávání souborů do ZIP archivu.

Ale pozor, prostým dvojklikem nedojde k rozbalení archivu! Takže třeba zabalený program takto nespustíte. Jistější je archiv nejprve rozbalit, opět přes pravé tlačítko na archiv a volbu Rozbalit vše. Až poté máte archiv „vybalený“.

Popsaný postup funguje jen u ZIP archovů, například s RAR si neporadí. Naštěstí, pokud potřebujete pracovat i s jiným typem archivu, existuje celá řada vhodných nástrojů. Výborný je například 7-zip (https://www.7-zip.org/), který si poradí snad se vším :-)

Práce s Win 10 není nic složitého, ale pokud si přesto nebudete vědět rady, neváhejte nás kontaktovat.

 

4