23 .2. 2021

Ukradl někdo vaše přihlašovací údaje? S kontrolou pomůže prohlížeč!

Nedávno jsme tu psali o rozšířeném nešvaru, používání jednoduchých hesel. Co když ale sice máte heslo složité, ale někomu se povedlo ho ukrást například z databáze eshopu? Pomůže kontrola známých úniků!

Na internetu lze najít několik databází, ve kterých lze ověřit zda vaše přihlašovací údaje byly v minulosti součástí úniku dat. Například je tu stránka https://haveibeenpwned.com/ kde si můžete ověřit vaši mailovou adresu.

Prohlížeč může pomoci

Webové prohlížeče navíc často obsahují funkci, která vás na takové nebezpečí upozorní sama. Může to ušetřit dost nepříjemností.

Například Firefox obsahuje kontrolní mechanismus „Firefox Monitor“. Její použití je snadné – stačí zaškrtnout příslušné nastavení:

Prohlížeč vás pak sám upozorní, pokud máte uložené heslo pro server ze kterého data unikla.

Můžete si také své údaje zkontrolovat sami na https://monitor.firefox.com/

Google měl ve svém prohlížeči Chrome podobnou službu ještě dřív, říká jí Password Checkup. Na stránce https://passwords.google.com/ si můžete oveřit, jestli hesla která máte uložena v Chrome nebo telefonu s Androidem nejsou náhodou „profláklá“.

Samozřejmě i Chrome vás upozorní na nebezpečné heslo. U něj jde o nastavení Ochrana soukromí a zabezpečení – Zabezpečení:

Jak se chránit ještě lépe?

Přiznejme si otevřeně, úniky dat existují a existovat budou – není možné jim zamezit úplně. Je ale možné omezit následky úniku dat.

Jak na to? Zkuste tato jednoduchá doporučení:

  • Používejte složitá hesla – předejdete tak jejich uhodnutí,
  • Kde to jde, používejte vícefaktorovou autentizaci,
  • Používejte jedno heslo jen pro jednu službu – vyzrazené heslo tak neohrozí ostatní služby,
  • Používejte bezpečného správce hesel, například KeePass, abyste tu spoustu hesel měli vždy pohodlně a přitom bezpečně po ruce,
  • Neberte na lehkou váhu varování o slabých nebo kompromitovaných údajích,
  • Používejte selský rozum a zdravou nedůvěru.

Co dělat, když dojde k úniku?

Nepropadejte panice!

A co nejdříve změňte uniklé údaje. Pokud používáte stejné údaje i jinde, změňte je i tam. Nikdy už stejnou kombinaci jména a hesla nepoužívejte.

Pokud zatím nedošlo ke zneužití vašich údajů, mohlo by to stačit a můžete si oddechnout. Pokud už ke zneužití došlo, je bohužel potřeba pokusit se o nápravu škod společně s provozovatelem služby. Ať již jde o eshop, sociální síť nebo cokoli jiného.

Většině problémů se ale dá předejít a pokud jste dočetli až sem, věříme že vás se ty opravdu velké problémy nedotknout. Ale pro jistotu… Zamyslete se, jestli by přeci jen nešlo ještě něco zlepšit :-)

4