23 .9. 2020

Teams snadno a rychle 39 – Týmy pro školy

Ve školách tím hlavním obvykle není chatovaní ani hovory, ale týmy a jejich využití. Jde je využít mnohem více nad rámec videohovoru s celým týmem

Malé opakování – co to vlastně tým je?

Je to skupina lidí, kteří sdílejí mezi sebou informace. Komunikují se všemi ostatními i s jednotlivci, nahrávají a upravují soubory, spolupracují na jejich tvorbě.
V rámci školy máte navíc specifický druh týmu, který bez školní verze Teams mít nebudete – Třídu. Na rozdíl od běžného týmu umožňuje několik věcí navíc:

  • Mít „sešit předmětu“, což je OneNote sešit dostupný všem v rámci týmu (ideálně tedy jedné třídy a jednoho předmětu, například Fyzika 8.A),
  • Možnost zadávat úkoly přímo přes Teams, nechat je tudy i odevzdávat a hodnotit,
  • Do jisté míry i známkovat.

Jak založit tým pro svůj předmět?

Založení týmu je jednoduché – stačí v levé části aplikace zvolit Týmy a potom v pravé horní tlačítko pro založení týmu. Poté dostanete na výběr – zvolte Třídu, tedy tým, který běžní uživatele založit nemohou:


To je ta snazší část. Horší to je s výběrem studentů – Microsoft stále příliš nepočítá s ničím jiným než výběrem jednotlivých studentů po jménech. To není zrovna ideální. Existuje možnost to alespoň trochu obejít – založit skupiny studentů odpovídající jednotlivým ročníkům. Máte-li takové skupiny ve své Active Directory, máte část práce hotovou. Jen je třeba zajistit jejich synchronizaci s Azure AD, ale o tom jindy.


Při přidávání žáků do týmu tedy přidávejte buď po jménech, nebo volte skupiny, existují-li. Pozor, aby se „chytlo“ vyhledávání, je třeba název skupin napsat skoro celý. Vyhledávání není příliš spolehlivé.

Pozor – přidáním skupiny dojde k jednorázovému „nasypání“ studentů do týmu, takže nově příchozí studenti se v něm neobjeví automaticky!
Přidání členů je prostě jednorázová záležitost. Microsoft na to má řešení, ale to není dostupné ve verzi Teams pro školy.

Tím máte vytvořen tým. Pusťte se do jeho zkoumání a nebojte – toto není poslední článek věnovaný specifikům „školních“ Teams.

 

4