10 .11. 2020

Teams (nejen) pro školy: materiály pouze pro čtení

Už jste se s tím asi potkali – nasdílíte studentům v týmu vaší třídy dokument, a některý z žáků do něj začne vpisovat své poznámky.

Někdy to je nevinné, prostě si neuvědomí že píše do dokumentu určeného všem, někdy jde o vtípek (a často povedený), někdy jde ale o snahu sabotovat výuku za každou cenu a užít si tak svých 15 sekund slávy.

Dá se tomu zabránit. A nejen ve školní verzi Teams.

Dokumenty nahrané do Teams jsou z principu věci určené ke společným úpravám. V tom je síla týmu, umožňuje nám efektivněji spolupracovat. Pokud chceme, aby dokument mohla upravovat jen konkrétní skupina lidí (například učitelé), je třeba změnit u něj práva.

V rámci Teams lez nastavovat práva po složkách i souborech. No, ono to ve skutečnosti není tak úplně v rámci Teams, tady už se dostáváme do toho, co běží pod Teams – a to je starý dobrý Sharepoint. Tady už se s přístupovými právy dá pracovat mnohem jemněji.

Rychlé řešení pro školní verzi Teams

Ve školní verzi Teams je už počítáno s tím, že učitel bude chtít třídě předkládat materiály určené pouze pro čtení. Je tu proto předpřipravená složka Výukové materiály.

Tuto složku najde ve svém Týmu, v záložce Soubory. Cokoli tam nahrajete bude studentům přístupné, ale pouze pro čtení. Upravovat zde mohou pouze učitelé. Všimněte si množného čísla – má-li tým nastaveno více učitelů, upravovat může kterýkoli z nich.

Pro většinu situací je tato složka více než dostatečná.

Vytvoření vlastní složky nebo souboru pouze pro čtení

Pokud nemáme k dispozici školní verzi Teams nebo chceme více složek, kam nebudou moci ostatní členové týmu jen tak zapisovat, můžeme si připravit složku vlastní. Stejně tak můžeme zakázat úpravy u již existujícího souboru. Obojí se dělá přes Sharepoint.

Sharepoint je služba běžící na pozadí Teams a pro mnohé z vás jistě není žádnou novinkou. Je tu s námi již hodně dlouho a byla hojně využívána ke spolupráci v rámci firem mnohem dříve, než Teams spatřil světlo světa.

Vyberte tedy soubor nebo složku kterou chcete upravit (v příkladu jde o soubor), vyberte ho v rámci Teams (karta Soubory) a z horního menu vyberte Otevřít v aplikaci Sharepoint.


Soubory se otevřou ve webovém prohlížeči. Je-li to nutné, přihlaste se stejným účtem jako do Teams. Vedle souboru nebo složky kterou chcete upravit je menu ze tří teček nad sebou – klepněte na něj a vyberte Podrobnosti.


Otevře se nový panel. V něm nás zajímá sekce Má přístup – vyberte Spravovat přístup


Najděte mezi lidmi a skupinymi tu označenou Členové týmu, a změňte u ní práva na Může zobrazit. Zkontrolujte také ostatní práva, ale toto by mělo stačit.

Od tohoto okamžiku mohou daný soubor nebo složku upravovat pouze vlastníci týmu. A to se může hodit :-)

Pracovat s Teams je snadné, ale pokud potřebujete poradit - jsme tu pro vás.

4