22 .4. 2020

Office 365 se mění na Microsoft 365

V rámci své neustálé snahy udržet své partnery ve střehu a bdělé, rozhodl se Microsoft se na konci dubna roku 2020 (konkrétně 21. dubna) pro poměrně radikální změnu v názvech svých produktů.

Jedná se o jeden z hlavních produktů pro segment malých a středních firem (SMB) a tedy i jedno z nejvýznamnějších předplatných v portfoliu Microsoftu vůbec.
Služba Office 365 se mění na Microsoft 365.
Změna se netýká enterprise licencí nebo například školství, tam zůstávají v platnosti původní názvy plánů. Co je také podstatné, se změnou názvu nedochází ke změně cen.

Krom změny názvu Microsoft přichystal několik novinek a vylepšení, z nichž vybíráme ty podle nás nejzajímavější

S příchodem pandemie a přesunu významné části lidí na home office, zaznamenala aplikace MS Teams výrazný nárůst počtu aktivních uživatelů. Náhlá popularita Teamsu přispěla k urychlení příchodu Teams pro soukromé a obecně menší uživatele. Například bude možné snáze přepínat mezi firemním a osobním účtem.
Teams prochází překotným vývojem, „osobní Teams“ navíc získává podobu samostatnější aplikace. Tato služba pro soukromé uživatele je určena pro rodiny nebo skupiny přátel, které tak budou mít k dispozici sdílený kalendář, skupinové chaty nebo videohovory a další funkcionality, podobně jako firemní uživatelé. To vše s již zmíněným snazším přepínání mezi účtem soukromým a pracovním.

Ovšem Microsoft 365 není jen Teams. Dostalo se i na další programy a služby, například

  • Microsoft Family Safety je zcela nová aplikace pro lepší ochranu (a kontrolu, přiznejme si to) dětí v digitálním světě. Této aplikaci se v budoucnu určitě budeme věnovat v samostatném článku,
  • Word získává funkce pro pokročilou úpravu textu s využitím umělé inteligence. Tato funkce bude pod názvem Microsoft Editor dostupná nejen ve Wordu, ale prostřednictvím rozšíření i v Edge nebo Chrome. Rozhodně slibuje více než současná kontrola gramatiky a pravopisu – bohužel jak to bude s podporou Češtiny není zatím jasné.
  • Do PowerPointu míří Trenér prezentací – opět funkce využívající umělou inteligenci. Slibovány jsou i funkce pro lepší přípravu samotné prezentace, máme se zřejmě na co těšit,
  • Pro Excel jsou tu nové nástroje pro práci s daty v cloudu, opět založené na umělé inteligenci.  Měly by usnadnit práci s nejčastějšími typy zdrojových dat, od tabulky pohybů na bankovním účtu po monitorování kalorií v jídelníčku (což tedy zrovna trochu souvisí, ale tak to myšleno nebylo, opravdu),
  • Outlook zase umožní propojit pracovní a soukromý adresář a efektivněji tak plánovat svůj čas. S verzí pro Android  má Microsoft také velké plány, do budoucna avizoval zajímavé nové funkce, jako například předčítání mailů.
  • Do celého balíku Office přibydou nové fonty a ikony, velmi zajímavá je také možnost získat přístup k obrázkům ze světoznámé fotobanky Getty Images. Sice ne ke všem, ale je to dobrý začátek.

Oznámená změna tedy není jen prostou změnou názvu, skrývá se pod ní něco podstatnějšího. Předplatné Office 365, pardon Microsoft 365, získává další funkce, které z něj opět dělají o kousek lepší balík aplikací do kanceláře.

Jen tak dál.

 

4