11 .3. 2020

Office 2010 (také) končí

Podpora Office 2010 skončí 13. října 2020. To se zdá být hodně daleko, ale ruku na srdce, to byl kdysi konec „Sedmiček“ taky. A jak to dopadlo. Přes veškerou snahu, upozorňování a nabízení pomoci mnoho firem i jednotlivců začala upgrade řešit až po ukončení podpory. A to je z principu špatně.

Office není Windows

Office 2010 je kancelářský balík, ne operační systém. Zdálo by se tedy, že je jedno, jestli je podporovaný nebo ne. Vždyť to přeci je jen „na napsání dopisu a vymazlení nějaké té hezké tabulky pro marketingové oddělení“. A tady to začíná být zajímavé.

Mnoho firem i jednotlivců podceňuje důležitost kancelářského balíku. Už si ani neuvědomují, co vše z něj používají. Hranice mezi produktem Office a součástmi operačního systému je pro mnohé mlhavá. Navíc, proč by měl „chytrý psací stroj“ představovat riziko?

Potenciální díra do systému

Jenže ten „nedůležitý“ balík je zažraný hluboko v systému. Uživatelé denně používají Outlook pro tak banální a automatizovanou činnost, jako je příjem a psaní mailů. Alespoň jim se banální zdá…

Značná část dokumentů, se kterými pracujeme je vytvořena v některém z programů rodiny Office. Hodně uživatelů je otevírá zcela automaticky, bez přemýšlení. Spoléhají na to že „ten chytrý počítač“ nedopustí, aby se něco stalo. Máme přeci antivir, IT oddělení se stará o to aby vše bylo aktuální… Tak moment! Vlastně nestará, protože produkt, který musí udržovat nasazený už žádné aktualizace nedostává. Zdá se vám to povědomé?

Je to situace v mnoha firmách. Častější, než by si jeden myslel. U operačních systémů je to křiklavější, ale jde i o Office. Stačí jedna zavirovaná příloha mailu využívající neopravenou zranitelnost, jeden podvržený dokument, jeden makrovirus (o kterých si mnoho lidí myslí že už jsou jen historií). A celá síť může jít… Víte kam. V lepším případě se jen zpomalí a nějaký hacker zbohatne o pár setinek bitcoinu, než jeho těžící nástroje odinstalujete. V horším případě najdete jednoho krásného rána všechny počítače zašifrované.

Nepodceňujme aktualizace!

Ne každému se líbí koncept Office 365 nebo cena „klasických“ Office 2019. Ale cena za nápravu škod napáchaných viry je mnohem, mnohem vyšší. Ve výsledku i to předplatné Office 365 může být levné – stačí si uvědomit, že krom toho že získáte programy Office, získáte také poměrně robustní mailové řešení. Nějaký ten prostor pro data v cloudu (a tedy uživatelské zálohy). Nástroj pro bezpečné zasílání větších objemů dat, nástroj pro komunikaci uvnitř firmy i se zákazníky, nástroje pro plánování, systém sdílených kalendářů, úkoly, hlídání obsazenosti zasedaček…

Je toho docela dost. A o většinu toho se někdo musel starat i teď. Někdo musel spravovat různorodé systémy, udržovat je aktuální, funkční a navzájem komunikující. Tomu někomu dost možná nezbývalo dost času na jinou důležitou práci. Když si spočítáte, kolik taková práce stojí (nervů, času i peněz), najednou začne předplatné dávat smysl.

4