18 .5. 2020

mRemoteNG – pomocník nejen s RDP

Každý z nás se občas potřebuje vzdáleně připojit k jinému počítači. Pořád jsou tu věci, které je třeba dělat v grafickém rozhraní, ne vše se vyplatí skriptovat Powershellem. RDP tu s námi stále je, a ještě dlouho bude.

Jenže když takto máte spravovat nebo kontrolovat desítky systémů, ruční připojování brzy přestane být reálné. Chce to nějaký agregátor, program který vám tuhle činnost usnadní.

U nás se osvědčil prográmek mRemoteNG, stažitelný odsud.

Tohle nemá být reklamní článek, ani plnohodnotný manuál. Chci se jen podělit o zkušenosti s programem, který mi dost usnadnil život. Nechci popisovat všechny jeho vlastnosti, jen vypíchnout pár drobností, které považuji za důležité nebo zajímavé.

Tak předně, celá konfigurace tohoto programu je v XML. Je krásně čitelná a hlavně, bez problémů ji můžete exportovat a přenést jinam. Celou, nebo jen její část. Skvělé, když chcete kolegovi dodat jakýsi seznam zařízení, na které se má občas připojit.

Připojení jsou organizována ve stromové struktuře, což umožňuje pracovat s dědičností. Můžete nastavit parametry připojení tak jak je pro dané místo třeba a používat i nově přidané zařízení bez obav, že opomenete nějakou konfigurační drobnost. A ano, můžete uložit i login a heslo – pokud tedy jste příznivcem adrenalinových sportů :-) O nebezpečích z toho plynoucích se snad rozepisovat nemusím.

Program umí více typů připojení, nejen RDP – zvládá i například SSH, VNC nebo i klasický Telnet. A samozřejmě mnohem více, osobně ale používám jen SSH. U něj je skvělé, že dokáže rozpoznat a importovat konfiguraci Putty.

Program není bezchybný, párkrát mi i spadl. Ale díky tomu že konfigurace je v XML, je už ve výchozím nastavení často zálohována a nic vám nebrání navíc ji synchronizovat i s firemním cloudem, nikdy jsem s tím neměl problém.

Rozhodně stojí za vyzkoušení!

Domovská stránka: https://mremoteng.org/

4