8 .2. 2022

Konec podpory Windows Server 2012 R2

Microsoft již dlouho dopředu informoval o ukončení podpory pro Windows Server 2012 R2 dne 10.10.2023. Pokud tedy máte svoji infrastrukturu na tomto typu serveru postavenu, je nejvyšší čas se zamyslet, jaké informační systémy na těchto serverech provozujete.

Samotná instalace nebo případná migrace operačního systému není složitá ani časově náročná, ale problémem jsou již zmiňované informační systémy. Je nutné kontaktovat dodavatele těchto programů s žádostí o pomoc jak provest migraci na jiný server s novějším operačním systémem. U složitějších systémů je dobré zvážit provedení migrace na nový server za úplatu dodavatelem, nenáročnější systémy můžete s technickou podporou provést vlastními silami.

Samotnou kapitolou jsou informační systémy s ukládáním dat do databáze. Zde je nutné dobře naplánovat celou migraci, aby nedošlo k narušení konzistence dat a co možná nejmenšímu výpadku pro koncové uživatele.

Existuje možnost provedení In-Place Upgradu Windows Server, ale toto řešení není doporučováno, jelikož není možné zaručit, že se podaří kompletně zmigrovat všechna nastavení programů a informačních systému na serveru provozovaných. S novým serverem můžete také konečně provést úklid, který již dlouho odkládáte z obav, aby nepřestalo něco důžitého fungovat.

Přechod na novou verzi Windows serveru nemusí být noční můrou, ale je třeba nepodcenit přípravu. Z tohoto pohledu je konec podpory již opravdu za dveřmi, je třeba začít co nejdříve. Rádi vám s tímto úkolem pomůžeme, neváhejte nás kontaktovat!

4