16 .8. 2023

Klávesové zkratky a triky pro rychlou práci ve Windows 11 (a 10)

Ne každý miluje rejdit myší po obrazovce (nebo dokonce obrazovkách) a ovládat počítač klikáním. Jestliže jako naši síťaři preferujete klávesnici před myší, pak máme pro vás pár tipů, jak efektivněji pracovat s okny a aplikacemi ve Windows. Tyto tipy vám mohou pomoci ušetřit cenný čas a hlavně zvýší pohodlí – kdo by taky chtěl pořád kvůli každé banalitě sahat po myši.
Běžné použití klavesy win zná asi každý

Otevření nabídky Start: Stačí na ni jednoduše klepnout a otevře se nabídka Start s vašimi aplikacemi a možnostmi.

Hledání: Ihned po stisknutí klávesy "Win" můžete začít psát a automaticky se otevře vyhledávací pole, kde můžete hledat soubory, aplikace nebo nastavení. To už je méně známé – opravdu není nutné ručně klikat na ikonu hledání.

Spouštění\přepnutí virtuální plochy: Kombinací "Win + Tab" můžete otevřít pohled na virtuální plochy, pokud jste je vytvořili. Také z tohoto pohledu můžete vybrat aplikaci, kterou chcete přenést do popředí.

Otevření centra akcí: Klávesa "Win" + "A" otevře centrum akcí s oznámeními, nastaveními a dalšími funkcemi. To je panel který obvykle vyskakuje při pravém okraji obrazovky a vidíte v něm poslední oznámení aplikací, můžete například zapnout Bluetooth.

Rychlé zobrazení plochy: Klávesa "Win" + "D" minimalizuje všechna otevřená okna a zobrazí plochu.

Zobrazení rychlého menu: Klávesa "Win" + "X" otevře kontextové menu s rychlým přístupem k některým důležitým funkcím systému. Toto menu je velmi užitečné pokud se chcete rychle dostat k nastavení systému.

Otevření Správce úloh: Klávesa "Ctrl" + "Shift" + "Esc" otevře Správce úloh.

Zkusme trochu víc

Win + Šipka nahoru/dolů: Maximalizace/obnovení původní velikosti/minimalizace okna. Vyzkoušejte sami

Win + Šipka doleva/doprava: Přichycení okna k levému/pravému okraji obrazovky a zmenšení na polovinu. Super užitečné pokud potřebujete dostat dvě okna vedle sebe tak, abyste viděli obě.

Win + Shift + Šipka doprava/doleva: přesunutí okna na další obrazovku, pokud máte připojeno více monitorů. Opět super pohodlné proti přetahování myší.

Zdaleka nejde o všechny klávesové zkratky. Ale tyhle používáme asi nejčastěji – a pokud si myslíme, že je něco užitečné, podělíme se o to.

Tak ať vám klávesové zkratky pomohou tak, jako pomáhají nám!

4