24 .2. 2020

Jak je důležité obnovovati

Asi každý z nás si svá data zálohuje. No, dobře, možná ne každý. Ale většina. Většina alespoň TVRDÍ, že zálohuje. Ano, to už by se pravdě blížit mohlo.

U nás to ale bez záloh prostě nejde. V IT firmě neexistuje nezálohovat, všichni moc dobře víme, jak rychle se takové opomenutí vymstí. Navíc mnohem snáze přesvědčujeme naše zákazníky o nutnosti zálohování, když sami jeho důležitost známe a uznáváme.

Jenže, zálohování je jen první část. A to možná i ta méně důležitá. Mnohem podstatnější je data také obnovit, když jsou třeba. A to už bývá problém.

Jak často testujete své zálohy, jestli jsou obnovitelné?

U nás se snažíme takové testy provádět pravidelně i náhodně. Naštěstí se zatím nevyskytl vážnější problém – jen párkrát jsme přišli na chybku. A protože šlo o test, byly ještě k dispozici zálohy sekundární a nebyl problém opravit zjištěnou chybu. Data zákazníka nebyla nikdy ohrožena.

A přesně o tom to je: nesmíme se spoléhat jen na zálohování. Zálohovací proces může běžet, bude hlásit že vše je sluncem zalité a naprosto v pořádku a přeci se do něj mohla vkrást chyba. Bez proaktivního testování to nezjistíte.

A nemusí jít jen o chybu. Někdy můžete přijít na to, že obnovu dat znemožňuje sám zálohovací software. Dobrý příklad je zálohovací software, který ve své nižší licenční verzi umožní obnovení jen celého stroje, nebo jen celých disků.

Že to není problém? A máte na takovou obnovu dost volného místa? Ruku na srdce – kdo z nás udržuje na serverech a NASkách cíleně tolik volného místa? A jak dlouho bude trvat obnova několika terabajtů dat?

Najednou můžeme zjistit, že obnova sice možná je, ale je velice neefektivní. I tohle se dá zjistit pomocí jednoduchého proaktivního testování celého procesu.

Stojí to čas, ano – ale šetří to nervy, když nastane skutečný problém.

4