8 .3. 2021

Grafický tablet ve výuce

Co myslíte, hodil by se grafický tablet, tedy vlastně jakási „destička s perem“, pro výuku? Jistě, pro grafiky je to skoro nutnost, ale co třeba při zápisu matematických rovnic? Nebo dokonce pro výuku psaní na dálku? Možná ano. Vždyť situace v jaké se dnes (nejen) školy nacházejí nemá obdoby.

Naše firma sice není škola, ale školy patří k našim váženým zákazníkům. I proto tady na blogu najdete například články o vlastnostech školních verzí Teams. Nápad, který tu dnes nastíníme vzešel od ředitele jedné z nich a už teď víme o několik dalších školách, kde jsou tablety úspěšně používány. A to i při výuce těch nejmenších.


S obrazovkou nebo bez?

Na trhu najdeme dva hlavní druhy grafických tabletů. S obrazovkou a bez ní. Rozdíl mezi nimi je jasný :-)

Oba druhy mají společné základní vlastnosti – například to, že se dají velmi přesně ovládat perem nebo že jsou schopny snímat, jak moc na pero tlačíte. Rozdílem je, kde vidíte výsledný obraz.

Zatímco u tabletů s obrazovkou vidíte hned pod perem, co kreslíte, u tabletů bez obrazovky musíte spoléhat na displej počítače. S trochou cviku to ale není problém.

Tablety s obrazovkou jsou vlastně další externí monitor a podle toho se i připojují – je třeba si dát pozor a vybrat takový, který půjde k vašemu počítači připojit. I když by se mohlo zdát, že každý dnes používaný počítač je schopen připojit další obrazovku přes HDMI, nemusí to tak být.

 

Naproti tomu tablet bez obrazovky se k počítači připojuje obvykle jediným konektorem – USB. Ten slouží i k napájení. Existují i verze bezdrátové, které spojíte s počítačem například přes Bluetooth. Každopádně je to o něco snazší. Nevýhoda toho, že obrazovku nemáte přímo pod perem je také vykompenzována cenou – tablety bez obrazovky jsou opravdu výrazně levnější.
Je jen na vás, co považujete za lepší.

 

A co počítače s dotykovou obrazovkou?

Jistě se ptáte – dokázalo by například zařízení 2v1, klasický tablet nebo prostě jakýkoli notebook s dotykovým displejem nahradit grafický tablet? Odpověď není jednoznačná.


Většina zařízení s dotykovým displejem má dotykovou vrstvu uzpůsobenou spíše pro ovládání počítače než pro kreslení. Jsou samozřejmě výjimky. Velmi pravděpodobně tak nedosáhnete takové přesnosti. Stejně tak můžete zapomenout na snímání úrovně přítlaku, takže pro kreslení nebo ukázku toho kde víc přitlačit při psaní písmen se neuplatní. Ale třeba pro psaní matematických rovnic budou stačit.

Rozhodně si k nim ale pořiďte stylus – postačí i obyčejný, který vypadá jako tužka s gumovou bambulkou na konci.

Jestliže máte k dispozici tablet nebo dotykové zařízení, určitě ho zkuste použít. 

Propojení s Teams

Samozřejmě zařízení samo o sobě by bylo spíše hračkou – jde o to, jak ho využijete. V prostředí MS Teams pro to máte výborného pomocníka – tabuli Whiteboard.

Přímo Whiteboardu jsme se věnovali v tomto článku

Whiteboard je doplňkem Teams, takže pokud již máte pro žáky vytvořený tým, stačí přidat záložku a máte hotovo.


Whiteboard je ale možno spustit i přímo do Windows – v takovém případě ho najdete v pravé dolní části poblíž hodin:


Verze ve Windows ale také umožňuje spolupráci – můžete pozvat své kolegy nebo žáky, aby se dívali nebo i podíleli na tvorbě.

Co další aplikace?

V zásadě lze říct že jestliže jde v programu kreslit myší, jde to i tabletem – a navíc lépe. Takže jakýkoli váš oblíbený program můžete použít. Ať již jde o Malování nebo třeba OneNote, což je také skvělý nástroj – věděli jste například, že umí nejen převést ručně psané rovnice na matematický výraz, ale i ho vyřešit? A to včetně postupu! Zkuste to sami, je to paráda  :-)

Grafický tablet určitě doporučujeme. Ze škol, kam jsme zatím tato zařízení dodali, máme veskrze pozitivní ohlasy.
Hodí se nejen teď pro distanční výuku, ale bude dobře sloužit i poté. Už aby to bylo.

Pokud jsme vás zaujali a máte jakékoli další otázky, neváhejte nám napsat!

4