5 .6. 2023

První letošní cyklovýlet

V naší společnosti je mnoho zapálených cyklistických příznivců, proto vyrážíme několikrát do roka v rámci utužování kolektivu a trochu pohybové aktivity na krátké cyklovýlety, zakončené zaslouženě kde jinde než v restauračním zařízení.

Letošní Vertixovou cyklosezónu jsme odstartovali pátečním ránem 19. května v Medlešicích. Náš kolega systémák, místní persona a příznivec tance si na ten popud dokonce pořídil nový bicykl. Evidujeme několik omluvenek (asi špatná zimní příprava a tím pádem pocitově nedostatečná fyzická kondice) a v osmi kusech vyrážíme vstříc dobrodružství.

Po cyklostezce k benzince to jede skoro samo, prosvištíme Chrudim podél řeky. Přespolní kolegové poznávají sportovní areál – fotbalový a hokejový stadion, plavecký bazén, saunu, hokejbalové hřiště... Napojíme se na další cyklostezku a ta nás dovede až k první zastávce – vyhlášené slatiňanské zmrzlině. Pokračujeme dál, omrknout bývalý pískovcový lom ve Škrovádě, ze kterého jsou vybudovány chrudimské hradby a kostel. Skalní stěny s výškou okolo 15 metrů nyní slouží lezcům. Kolega mezitím vyřeší s bravurou a elegancí sobě vlastní telefonicky IT kolizi u jednoho z našich zákazníků a na nás už čeká oběd na Monacu.

Zde to vypadá jako v době poválečné. Samozřejmě ne stářím restaurace, ale právě zde finišuje vrabce se zelím a bramborovým knedlíkem svou obědovou zastávku početná skupina v maskáčích a parkoviště je plné vojenských štábních veteránů typu Škoda 903 apod. Pro nás naštěstí taky kus krmě zbyde, napojíme a občerstvíme se vepřovým steakem na pepři, svou rozlohou značně připomínající spíše sedlo z mopeda, nesmí chybět „kuřízek“, prsíčka na grilu a další kulinářské speciality.

Takto posilněným se do kopce nejede úplně snadno, budiž nám odměnou „dobytí“ Kočičího hrádku, romantické miniatury hradu z 19. století, který nechala postavit šlechtična Vilemína Auerspergová svým dětem.

Cyklistický výlet

Další cesta nás vede skrz Podhůrské lesy na samý vrchol – k rozhledně Bára II, odkud vidíme až do Krakonošova sousedství. Bára je očíslována dvojkou z toho důvodu, že původní rozhledna uletěla vlivem vichřice již po 4 dnech existence. Současná zatím stojí na svém místě od roku 2009.

Hrstka odvážných si vyzkouší Podhůrský Singltrek, asi 1,5 km dlouhou jednosměrnou přírodní trasu skrz lesní terén.

V Rabštejnské Lhotě nás doplňuje bývalý kolega a pokračujeme až do Sobětuch pohromadě. Zde se utrhne od pelotonu pár kolegů s vidinou puntíkovaného trikotu za vrchařskou prémii a s heslem „Je to sice dál, ale za to horší cesta“ míří do Medlešic přes Kozojedy. Zbytek pokračuje rovně až do Medlešického pivovaru, kde na ně počkáme, pofoukáme si namožená stehna, ztuhlé hýždě, a zaslouženě si vychutnáme odpolední program u žejdlíku zlatavého moku a smažených řízků.

Suma sumárum necelých 30 km pohodového tempa, počasí kontinentální květnové, tudíž polojasno (kraťasy a funkční mikina), dobrá nálada, jídlo a zasloužená zábava až do pozdějších hodin.

Již příští pátek nás čeká další akce na dvou kolech, plánujeme prozkoumat zase opačný směr od Pardubic – Královéhradecko. Pokud vás tento benefit zaujal a věnujete se IT – Neváhejte napsat, aktuálně rozšiřujeme náš tým specialistů a příště můžete vyrazit s námi. https://www.vertix.cz/systemovy-administrator

 

4