30 .10. 2023

IT je naše starost už kulatých 10 let

Pardubice, 14. října 2023 - Tento den znamenal pro naši společnost významný milník, jelikož jsme oslavili své 10. výročí! A deset let na trhu IT služeb je nepochybně důvodem k oslavě a ohlédnutí za dosaženými úspěchy a postupným vývojem 

Píše se rok 2013. Na svatý stolec usedl papež František, britskému princi Williamovi se narodil syn George a Jaromír Jágr dál válí v NHL, kde přestoupil z Dallasu do New Jersey. Vedle těchto událostí se na české IT scéně objevuje i nová společnost VERTIX s.r.o. a již koncem roku 2013 máme první zakázku na prodej softwarových produktů. 

V březnu 2014 se firma rozhodla vylepšit svou image. Byl vytvořen design manuál včetně loga, fontu a firemní identity, což zajistilo konzistentní vizuální prezentaci. O několik měsíců později byl nasazen první ERP systém, důležitý krok pro zefektivnění interních procesů a zpracování dat. V srpnu 2014 firma pořídila svůj první služební vůz, bílý Seat Ibiza. Krátce po něm následoval náš oblíbený Hyundai i30 LPG, který si většina z nás už „orazítkovala“ drobným škrábancem, a tenhle čtyřkolový partner s námi zůstává dodnes. Nesmíme zapomenout ani na další důležitý článek naší firemní kultury a tím je bezpochyby kávovar, historicky první byl pořízen v září 2014. 

Tou dobou nabíral VERTIX první zaměstnance. Začínalo se s jednou jedinou kanceláří na Fáblovce, koncem roku už ale měla firma 8 členů, proto se postupně pronajímaly další prostory. Kromě specializovaných školení se firma také zaměřila na rozvoj svých zaměstnanců pravidelným pondělním kurzem angličtiny. 

V únoru 2015 se firma stala členem Hospodářské komory Pardubického kraje. O dva měsíce později navázala partnerství se společností Microsoft, což poskytlo přístup k širokému portfoliu produktů a technologií této globální korporace. Následovala další partnerství s Cisco, Fortinet, GFI, Dell, Acronis, Veeam, VMware, Eset a mnoha dalšími. Tento rok přinesl zároveň certifikaci ISO 9 001, následovanou ISO 27 001 v roce 2017, což svědčí o závazku firmy k vysokým standardům kvality a bezpečnosti. 

Na podzim roku 2015 jsme se podíleli na vybudování nového záložního datového centra pro Generální ředitelství celní správy. Byla to pro nás do té doby největší zakázka v hodnotě přes 20 milionů. V témže roce jsme vyhráli tender na implementaci kompletní síťové infrastruktury pro pražské inovační centrum Innocrystal Zlatníky-Hodkovice. Společnost se rozrostla o další členy a Fáblovka už nám „byla malá.“ Aby byl tento významný rok 2015 kompletní, v prosinci jsme se proto přestěhovali do prozatím aktuálního sídla ve Štrossově ulici.   

Následující roky se nesly ve znamení modernizace datových center. V rámci projektů a dotací jsme pomohli zvýšit kapacitu a výkonnost na úřadech v Lanškrouně, ve Dvoře Králové nad Labem i v ORP Králíky 

V roce 2018 se firma podílela v projektu ITI na modernizaci osmi základních škol v Pardubicích, což znamenalo kompletní dodávku serverů a aktivních síťových prvků včetně nastavení a zabezpečení. Další výzvou tohoto roku pro nás bylo pardubické letiště, konkrétně návrh technického řešení a sepsání projektové dokumentace k výstavbě nového terminálu. 

Hodně nás všechny posunulo Covidové období. Naučili jsme se více spolupracovat na dálku, vše důsledně zabezpečovat, používat nástroje pro automatizaci apod. Zajímavým genderovým milníkem je právě letošní rok, kdy náš tým doplnily mimo obchodní oddělení i dvě technicky orientované kolegyně, síťařka Radka a systémačka Martina.  

  • Co nás čeká do budoucna?

Mimo neustálého rozvoje můžeme zatím prozradit, že to budou nové webové stránky, na kterých intenzivně pracujeme, periodický newsletter s novinkami, Instagram společnosti a mnoho dalšího, nechte se překvapit. 

  •  A jak probíhala samotná oslava tohoto jubilea?  

Rozpustili jsme se ve vzduchu plném šumivých bublinek, když jsme otevřeli láhev lahodného šampaňského. Nechyběl ani tradiční dort. Ale to nebylo všechno! Rozhodli jsme se, že naše výročí bude nezapomenutelné a plné dobrodružství. Vyrazili jsme proto na adrenalinovou jízdu při paintballovém zápase ve sklepení pardubického pivovaru, kde jsme si to rozdali s barvami, smíchem a strategií. Pocit vzrušení a týmové spolupráce byl neuvěřitelný a všichni jsme si to náramně užili. Celý den jsme zakončili společnou večeří a zábavou. 

  • Jak se za poslední dekádou ohlíží jedna ze zakladatelů Vertixu, jednatelka společnosti Ing. Zdena Pantůčková? 

“Před 10lety zde bylo mnoho nejistot. Díky velké obětavosti nejen zakládajících členů, ale i nově nastupujících zaměstnanců, přátelským až téměř rodinným vztahům (s některými se znám téměř 30let), jsme vše zvládli a společně se radovali z úspěchů. 

V našem oboru tvrdá práce nikdy nekončí; stále se musíme vzdělávat, rozvíjet nové technologie a implementovat nová řešení, abychom byli našim zákazníkům oporou a spolehlivým partnerem. Při této příležitosti bych jim všem ráda poděkovala. Mnozí s námi byli již od začátku a vše jsme sdíleli společně. 

Přála bych si, ať se nám daří minimálně dalších 10 let – tam jsme zatím schopni alespoň trochu dohlédnout. Společně si přejme i nadále pracovat v podporujícím a přátelském týmu, s mnoha spokojenými zákazníky a skvělými a spolehlivými technologiemi.” 

  •  Pár slov vedoucího oddělení systémové podpory, Ing. Jana Budiny, Ph.D 

“Deset let plných výzev, tvrdé práce a nekonečných Microsoft bugů nás dovedly k tomu, kde jsme dnes. Jsme hrdí na všechny úspěchy, kterých jsme dosáhli a kam jsme se jako firma posunuli. 

A přání do dalších 10 let? Ať firma i nadále roste, inovuje, přináší hodnotu našim zákazníkům a neztratí nic z toho, na čem je její filozofie postavena.” 

  •  Vize do budoucna podle Michala Houdka, DiS., jednatele a CEO Vertix s.r.o. 

"Chceme i nadále naším zákazníkům poskytovat ty nejlepší služby, proto i po deseti letech intenzivně řešíme co a z jakého důvodu děláme. Naším středobodem je náš zákazník, jsme tu proto, abychom ho zbavili starostí s nefunkčním IT a on se tak mohl věnovat rozvoji svého podnikání. 

Proto se neustále vzděláváme, sledujeme a testujeme trendy v digitálním světě. V současné době nejvíce rezonuje umělá inteligence, digitalizace, automatizace firemních procesů a samozřejmě kybernetická bezpečnost pro zajištění celé IT infrastruktury. Všechny nabyté znalosti pak přenášíme k vám, našim zákazníkům, a pomáháme vám tak vkročit do moderní doby. 

Na závěr bych chtěl poděkovat všem kolegům i zákazníkům za skvělou spolupráci a těším se na zajímavé projekty v budoucnosti, které nás zase dál posunou."

4